Genel Tanıtım

Kurulduğu günden bu yana "daha iyiye, en ileriye" anlayışına bağlı olarak sürekli gelişen ve her yıl biraz daha büyüyen Hacettepe Üniversitesi bir bilim ve öğretim kurumu olarak Türkiye'nin köklü ve önde gelen üniversitelerinden biridir.

Bugün Hacettepe Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (H.Ü. TÖMER) adını taşıyan Merkezimiz, 1982 yılında üniversitemizde okumak isteyen yabancı öğrencilere Türkçe dersleri vermek amacıyla kurulan Türkçe Dersleri Düzenleme Başkanlığı'nın bir devamıdır.

Merkez 2009 yılında Hacettepe Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜDİL) adıyla yeniden yapılandırılmış ve 2012 yılı başından itibaren de TÖMER adını almıştır.

Merkezimiz;

- Üniversitemizde öğrenim görecek olan yabancı öğrencilere,

- ERASMUS gibi çeşitli projeler kapsamında ülkemizde bulunan yabancı öğrencilere

- Türkçe öğrenmek isteyen herkese eğitim vermektedir.

Bunun yanında Üniversitemizde bölümlerin 1. sınıf müfredatlarında yer alan "Türk Dili" Türkçe servis dersleri de yine Merkezimiz tarafından verilmektedir.

Merkezimizce sunulan "Yabancılar için Türkçe" kurslarının amacı; öğrencilerimizin kendilerini Türkçede yazılı ve sözlü olarak ifade edebilmelerini sağlamanın yanında, alanlarıyla ilgili kaynakları takip edebilecek seviyede gerekli dil donanımını kazandırmaktır. Dil ve kültür birbirinden ayrı düşünülemeyeceğinden Merkezimiz'de dil öğretimi kültürel etkinliklerle desteklenerek yürütülmektedir.

Hacettepe TÖMER öğrencileri, Türkçe öğrenmek amacıyla sadece geçici bir süre için Üniversitemiz'de bulunuyor olsalar da kendilerine çıkarttığımız kimlik kartları ile üniversitemizin öğrencilerine sunduğu bütün imkânlardan yararlanırlar.Üniversitemizin Beytepe Kampüsü'nde bulunan kız ve erkek öğrenci yurtları ve evleri öğrencilerimize konforlu ve ekonomik barınma imkânları sunmaktadır.

Kampüste bulunan Üniversite yemekhanelerinde haftanın yedi günü diyetisyenler tarafından hazırlanan menülerle üç öğün dört çeşit yemek verilmektedir Ayrıca yine kampüs içerisinde yer alan öğrenci kantinleri, restoran ve kafeleri öğrencilerimize çeşitli beslenme olanakları sunmaktadır. Bunun yanında Beytepe Alışveriş Merkezi'nde de yeme, içme ve alışverişle ilgili farklı alternatifler sunulmaktadır. Bu alışveriş merkezi içerisinde bulunan performans salonunda dans, spor, tiyatro faaliyetleri ve film gösterimleri gerçekleştirilmektedir. Farklı alanlarla ilgili Türkçe ve yabancı dillerde basılı ve elektronik kaynakların yer aldığı Üniversite Kütüphanesi 24 saat açıktır. Ayrıca öğrencilerimiz danisma@hacettepe.edu.tr eposta adresi üzerinden kütüphane ile ilgili sorularına 24 saat cevap alabilirler. Kütüphanede bulunmayan yayınlar da TÜBESS adlı "Ulusal Belge Sağlama Ağı" ile yurt içi ve dışındaki kütüphanelerden öğrencilerimiz için temin edilebilmektedir.

Tıp alanında dünyada saygı gören bir üne sahip olan Üniversitemiz'in Beytepe Kampüsü'nde yer alan Öğrenci Sağlık Merkezi rektörlük binasının yanında yer almaktadır. Sağlık Merkezi'nde uzman ve pratisyen hekimler, diş hekimleri, psikologlar, hemşireler, fizyoterapistler medikal tanı ve tedavi hizmetlerini yürütmektedirler.